Super-Jij - Vrouwen-Coaching

De kracht zit in jou.

Wie het ook is die dit leest. Ik wens jou mentale en fysieke sterkte en veel mentale en fysieke gezondheid toe, met continu gelegenheden van voorspoed, liefde, succes en geluk.

In ieder van ons schuilt een super-mens (man of vrouw).
En als je lijdt, dan hoef je niet in stilte te lijden. Jij staat er niet alleen voor.
En als je leidt, dan help je elkaar, je ondersteunt elkaar; dan help je elkaar doorzetten. Empowerment - ook dan sta je er niet alleen voor.
Elkaar vernederen, dat is iets wat jonge meisjes doen; het is *’pubergedrag’. Echte vrouwen willen hun soortgenoten zien winnen en stralen van geluk.
Support - als vrouwen elkaar ondersteunen dan gebeuren er wonderbaarlijke dingen.
Doe jij aan persoonlijk leiderschap? Deze website en dit blog is er voor jou.

Besef dat de innerlijke kracht in jou zit. Het is dezelfde kracht, die jou gecreëerd heeft tot het wonderbaarlijke unieke wezentje, dat tevoorschijn kwam toen jij geboren werd.
Jij bent - net als de natuur en alle andere wonderbaarlijke unieke levende wezens op onze planeet aarde - vol van de kracht en energie die ons allen creëerde; het is die universele energie en intelligentie die ons met elkaar verbindt.

Heb je wel eens gekeken naar die enorme kracht - de kracht van de natuur die we zien in het voorjaar - waarmee fragiel ogende plantjes bij vorst door een dikke sneeuwlaag naar het aardoppervlak doordringen? Toen ik bij de Jeugdgezondheidszorg - artsen ziekenhuizen, consultatiebureaus & kraamzorg werkzaam was, heb ik gezien met welke kracht jonge zieke zuigelingen en couveusekindjes strijden om te overleven (en geloof maar, ze overleven!).

Het is de inzet van deze innerlijke kracht die de kleine mensen-baby en de kleine dieren-baby doet overleven, tesamen met moederlijke (en vaderlijke) LIEFDE en TOEWIJDING. Bij olifanten (en andere dieren) wordt bij hun sociale leven in de kudde zelfs de liefde en toewijding door alle tantes van de kolonie ingezet ter bescherming van de kleine olifant, gedurende de eerste levensjaren. Overleven en leiderschap zit in de kracht van de enkeling en tevens in de kracht van de kudde. Dit geldt voor zowel mensen als dieren. Bij paarden beschermt de haremhengst de gehele kudde door zijn dominante gedrag voor velerlei gevaren. Hij houdt het overzicht en de ondergeschikte hengsten helpen hem bij het beschermen van de kudde tegen roofdieren en vreemde hengsten.

Denk er maar eens over na … het is temidden van moeite en moeilijkheid, waar de verborgen gelegenheden liggen.
Denk in mogelijkheden, in plaats van onmogelijkheden (impossible :-> wordt … I’m-possible).

De kracht zit in jou, in jouw als persoon met al jouw talenten!
Als jij ook maar één goed idee van deze website gebruikt om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren, dan voel ik mij bevoorrecht hieraan te hebben mogen bijdragen.


43







“… And even when I’m a mess, I still put on a vest with an ’S’ on my chest…  she’s a SUPER-WOMAN…”
Video © (Alicia Keys: Superwoman) πŸ’•


Super-Woman | Super-Vrouw, jij | Deze Website gaat o.a. over vrouwen-coaching. Meiden-die-lijden_leiden

Super-Woman, YES YOU ARE!

Net zoals dat voor mannen geldt, hebben ook vrouwen over het algemeen dezelfde thema’s waarmee ze moeite hebben.
Bij vrouwen zijn dat vaak emoties of angsten waarmee ze strugg’len, of gevoelens waar ze last van hebben.
Begrijp je de video waarover ik in het bovenstaande spreek, dan begrijp je dat de super-vrouw zich vaak hélemáál niet zo super voelt of super over zichzelf denkt.

Super-Woman - Be Welcome - Blessed Be You.


Dag Super-Woman, dag Super-Vrouw; wees welkom op mijn website.

Ja jij, ook in jou schuilt een supervrouw!
We hebben allemaal een Wonder-Mens, een wonderbaarlijk mens, een WonderWoman, c.q. PowerVrouw (en de mannen: een SuperMan, c.q. PowerMan) van binnen.
Echter, voor mannen kan ik niet spreken, want ik ben een vrouw en dus richt ik mij in het algemeen op de vrouw.

ALLE vrouwen. Alle leidende meiden, de multi-taskers (of het nu gaat om persoonlijk leiderschap/personal management, of leiderschap in de vorm van business-management).
Alle moeders van dochters, en alle dochters van moeders… al mijn zusjes… dat zijn al mijn SUPER-VROUW-ZUSJES van over de gehele wereld.
Women4Women, zij die elkaar ondersteunen, zij die elkaar helpen doorzetten; juist dan wanneer het moeilijk is. Vrouwen voor vrouwen, die beseffen hoe bijzonder onze band met elkaar is, en die beseffen hoe mooi en uniek elke enkeling van ons is èn hoe mooi wij met z’n allen tegelijk en met z’n allen SAMEN zijn.

Jij, die behoort tot ONS ALLER ZUSJES; groot, klein, in alle kleuren en maten.

Eenieder van jullie allemaal, eenieder van ons allemaal. JIJ… SUPER, omdat je bent, precies zoals JIJ bent. Er is er maar één op de wereld zoals jij. Jij bent UNIEK. Wees jezelf en wees welkom. Besef goed: er bestaat op de hele wereld maar één exemplaar van jou. Niemand die kan zijn, zoals JIJ BENT (ook niet jouw eeneiïge tweelingzusje, of tweelingbroertje).
Ja, JIJ, zo mooi, zo bijzonder, zo volmaakt en ZO UNIEK! Ja, zet je superwoman-kroontje maar op; jij hoort erbij.

Zij zei: “Ik heb de handschoenen daarachter voor je neergelegd. Bedankt nog! Het was leuk!” Ik zei: “Graag gedaan! Ja, je helpt elkaar. Ik ben blij dat je erbij was. Het was inderdaad echt héél leuk!”
En ineens dacht ik: “Yes, dit is er weer EENtje! Ja, zij is één van die SUPER-WOMEN, waarover ik in mijn blog schrijf!”
Ze was snel komen opdagen voor haar performance van die dag. Een bijzondere dag voor haar echtgenoot en voor al haar speciale vrienden; ook zij in dierlijke vorm, die het voorrecht bezitten, tot de haren te mogen behoren. - Ook zij gedragen zich overigens voorbeeldig, want zij staat liefdevol bezonnen aan het regiem. - Ze kon  niet “blijven hangen” zo zei ze. Ze was speciaal hiervoor even met kokkerellen gestopt, maar de voorbereidingen voor de eters (die gedurende de late middag ten souper zouden verschijnen) waren op wat kleinigheden na, geheel klaar.  — Ik dacht: “She came and she conquered.” — Precies zoals het hoort; al zijn het kleine of grote goals. Zij wist het niet, maar een aantal uren van tevoren was ik begonnen met het schrijven van deze website en dit meidenblog. Zij was op dat moment even een voorbeeld en ik dacht tevens aan de personifisering van die Super-Woman, zoals ze voorkomt in het lied en in de video van Alicia Keys. (Zie video eerder op deze pagina.) Ik heb haar toen stiekum snel even gezegd dat ik met het schrijven van stukken voor mijn website, o.a. dit blog, bezig was en dat ik haar anoniem op mijn website zou vermelden als ze dat goed zou vinden.

Het is echter de personifisering van AL die SUPER-WOMEN - AL die SUPER-VROUWEN, die niet eens beseffen hoe super ze zijn. Hier zouden we zeggen: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”.
Toch gaat het om alle power-vrouwen, die dag-in-dag-uit allen hun inzet leveren overal op deze wereld. Die vrouwen die zelf zouden zeggen “Oh ik doe gewoon mijn werk.”; of “Oh ik doe gewoon wat ik leuk vindt.” Weduwen die er met hun kinderen alleen voorstaan. Zorgen en al; ze slaan er zich samen wel doorheen; komt wat komt. Stenen die hun pad kruisen en zelfs daarvan leren en erdoor groeien. Vrouwen die met ware liefde en ware kracht SUPERbelangrijke inzet leveren; elke dag opnieuw. Chapeau!

Down-to-earth, gewoon met beiden benen op de grond, je zegeningen tellen; ZIJN zoals alleen JIJ kunt zijn (jij bent immers uniek), jonglerend alle ballen in de lucht houden en simpelweg jouw inzet leveren.
Ik ken veel vrouwen die SUPER zijn. Dank je dat ik in jouw leven, en jij in mijn leven mag zijn. Dank dat we elkaar zo mooi aanvullen, elkaars steun, toeverlaat en elkaars goede voorbeelden mogen zijn. Thank You 4 Being You.
 


WOMEN 4 WOMEN - Leidende Meiden - VROUWEN SPECIAAL voor VROUWEN.

Elkaar steunen, elkaar helpen doorzetten. Zeker dan wanneer het ’t moeilijkst is. Ja, zeker dan wanneer het leven die moeilijke challenges aan je voeten smijt.
Persoonlijk leiderschap. Beseffen hoe uniek jij zelf bent èn beseffen hoe uniek die ander is; daar gaat het om.
Advies of informatie stel ik jou persoonlijk via een beveiligd websiteportaal of in onze counseling- en/of coachingsessie ter hand.


Super in het meervoud

We kennen allemaal wel een super-vrouw en vast wel méér dan één. Ik ben ervan overtuigd dat ook jij een leuke anekdote of een leuk verhaal hebt.
Zou jij graag onderwerpen die meiden ècht interesseren (leven, lief en leed - òf psychologische aspecten van onderwerpen en thema’s) besproken willen zien? Laat het mij weten en voel je daarom vrij om mij een berichtje te sturen, zodat we deze site tot een succes voor iedereen kunnen maken! πŸ’•

1


*Pubergedrag
Wat is pubergedrag?
Een puber is geen kind meer en ook nog niet ècht volwassen. Pubers doorlopen gedurende de tienertijd een moeilijke fase in hun leven, waarin ze qua gedrag hevig kunnen rebelleren en irrationeel redeneren. Een tiener wil wel verbondenheid, maar wil zich er niet in verliezen. Een tiener wil zich niet kwetsbaar opstellen, maar wil wel gevoelens met je delen. Een tiener wil, ondanks dat hij/zij door je geholpen wil worden, niet afhankelijk van iemand zijn. Tienergedrag is afwerend, terwijl de tiener toch behoefte heeft aan contact. Stemmingen en driftbuien (plotseling omslaand van vrolijk naar verdrietig en weer terug) zijn bij pubers vrij normaal. Vooral bij meisjes zijn ze vaak erg hevig zonder duidelijke aanleiding.




Voor alle duidelijkheid: in mijn praktijk werk ik met (psychisch gezonde) mensen aan HUN PERSOONLIJK SUCCES (ondanks de uitdagingen die het leven voor iedereen in petto houdt).

Toxisch gedrag dat nooit getolereerd mag worden.



Volgens de psychologische- en gedragsnormen zijn er soorten van gedrag die we niet van mensen zouden mogen tolereren. Het zijn soorten van gedrag die niet voldoen aan de normen van moraal en respect. Dit soort gedrag noemen we ook wel “toxisch gedrag”.
Toxisch gedrag is het soort gedrag dat géén plaats heeft in gezonde relaties.

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te vermelden dat mensen niet “toxisch” zijn, maar dat het hun gedrag is, dat toxisch zijn kan.
Toxisch gedrag heeft een vermogen om het leven uit mensen te zuigen en een spoor van negativiteit achter te laten. Eigenlijk kennen we allemaal wel iemand die zich zo gedraagt.
Je voelt je “ge-drained” vanwege het toxisch gedrag wanneer deze mensen aanwezig zijn, of wanneer zo’n persoon de ruimte verlaat. Zijn er mensen die jou vanwege hun gedrag uitgebrand en verdrietig achterlaten? Dit zijn de mensen die het toxisch gedrag vertonen dat we hier bedoelen. Veel mensen weten niet eens dat ze toxische gedrag vertonen en zullen niet toegeven dat ze het doen, wanneer men hen ermee confronteert. Gedragswetenschappers helpen met handige tips hoe we met toxisch gedrag van mensen kunnen omgaan en hoe we de negatieve energie kunnen neutraliseren.

Jammer is eigenlijk dat we constant omgeven worden door toxisch gedrag van mensen, maar niet iedereen weet wat het betekent. De meeste mensen voelen zich gewoon slecht, nadat de persoon die het toxisch gedrag vertoont de ruimte verlaat.
Wees gerust, we leggen het hier voor alle duidelijkheid even uit.


Er zijn toxische gedragingen die nooit getolereerd zouden mogen worden:

Psychologische manipulatie / intimidatie / emotionele chantage
Fysieke of verbale intimidatie is toxisch gedrag. Als iemand fysieke of verbale intimidatie gebruikt om iets van jou gedaan te krijgen, dan is dat een zeer onaangename situatie om zich in te bevinden. Sommige mensen gebruiken intimidatie als een vorm van psychologische manipulatie. Deze gedragingen zijn manieren om controle over jou te krijgen, zeggen iets over de balans en onbalans van de relatie, en geven vaak ook een goede aanwijzing over de motivatie(s) van de andere persoon.

Constant confronteren of constant kritiek leveren
Sommige kritiek is goed als zij op een correcte wijze overgebracht wordt. Maar constant kritiek leveren is toxisch en zou derhalve niet getolereerd mogen worden. Niet alle “fout-vinders”, c.q. “critics”, mensen die constant kritiek op andere mensen leveren, weten waar ze mee bezig zijn en hoe ze andere mensen kunnen bezeren door hun gedrag.

Neerbuigend doen, neerbuigend praten of kleineren
Iemand omlaag-praten of iemand stuk-praten, of iemand kleineren, of iemand neerbuigend benaderen. Het zijn allemaal manieren van gedrag dat toxisch is. Het gedrag kan bedoeld of onbedoeld plaatsvinden en soms valt het je niet meteen op, maar het resultaat is hetzelfde. De persoon waartegen gesproken wordt, is neerbuigend bejegend en voelt zich derhalve alsof hij/zij minder is dan de persoon die al het praten doet. Dit kan per abuis zijn, maar het gevoel èn het resultaat zijn gelijk. Dat de persoon in kwestie jou uitlacht en zegt dat het ze niet interesseert òf dat het niet belangrijk is wat jij voelt en denkt, is niet in orde. Ook is het niet okay wanneer iemand zegt dat jouw gedachten op foutief denken gebaseerd zijn, of wanneer men zegt dat jij “te emotioneel” of “te sensitief” bent. Dit is manipulatie; puur en simpel.

Pijnlijk “gossippen”, c.q. slecht praten achter iemands rug om - lasteren
Pijnlijk en ja, dat is het inderdaad. En: diegene die met jou over iemand anders “gossipt”, zal dat ook bij iemand anders over jou doen. Pijnlijk dus! Pijnlijk niet alleen vanwege de pijn die dit gedrag veroorzaakt bij mensen. Gossip - laster - het is disrespectvol, het voldoet niet aan de normen van goed gedrag en het dient geen doel. Sterker nog het is vernietigend voor de ziel van degene waarover gesproken wordt, en het is vernietigend voor de ziel van degene die lastert.

Weigering te luisteren of te (be)spreken
Een weigering van iemand om naar jou te luisteren, of om hetgeen te bespreken dat jij ter discussie brengt (wilt brengen), is een van de meest toxische gedragingen. Het is voor degene die het overkomt niet alleen frusterend, maar ook vernederend. Het meest foutieve dat je in zo’n geval kunt doen is verantwoordelijkheid nemen voor iemand’s weigering, door bijvoorbeeld zelfkritiek of door te denken dat jij het verkeerde tijdstip voor een bespreking gekozen hebt. Niet doen, want dit soort gedrag van die persoon is hoogst toxisch en manipulatief.

Klagen of beklagen
Constant klagen of beklagen is een vorm van toxisch gedrag. Meestal wordt het echter niet als zodanig door degene die klaagt onderkent. Chronische klagers geven constant een negatieve draai of uiting aan zaken en dat is een ware “challenge” voor hun omgeving. Niets maakt chronische klagers méér gelukkig dan nòg ongelukkiger (miserable) te zijn dan hun vrienden en bekenden (misery loves company).

Schuld of schuldgevoel
Toxisch gedrag is ook wanneer schuld of schuldgevoel gebruikt wordt om jou tot iets over te halen. Bijvoorbeeld ook wanneer iemand schuld of schuldgevoel gebruikt om jou over te halen tijd of geld te investeren. Iedereen die jou manipuleert of jou een schulgevoel aanpraat om je over te halen méér te investeren dan je eigenlijk wilt, dat is iemand in wiens gezelschap je niet wilt verkeren.



Meer lezen?
Meer weten? Anders leren omgaan met jouw emoties of een gezondere leefstijl aanleren? Neem contact met mij op. πŸ’•




26

Mooier dan mooi?



Schoonheid en lichaamstype (body-type) - body-image

Wat zie jij als je naar jouw naakte lichaam in de spiegel kijkt?
Over het algemeen is het om te beginnen belangrijk om in jezelf te geloven en goed voor jezelf te zorgen. Van top tot teen èn: van binnen en buiten. In jezelf geloven en weten dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, maakt onderdeel uit van een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Wij worden allemaal geboren met een OERSTERK overlevingsinstinct en wij worden allemaal geboren in verschillende vormen, kleuren en lichaamsgrootten (body-type). Iedereen heeft in principe een ander body-type. Lichaamstype en andere kenmerken betreffende jouw lichaam liggen (voor zowel mannen als vrouwen) in jouw genen opgeslagen.
Als jij jouw naakte lichaam in de spiegel bekijkt, dan zul je een van de navolgende 3 lichaamstypen ontdekken.

De 3 verschillende lichaamstypen die we onderscheiden zijn:

ectomorph: smal, lang postuur (mager). Met veel moeite ontwikkeld dit body-type spieren.
Mensen van dit body-type komen vanwege de snelle stofwisseling minder snel aan. Kenmerkend zijn smalle schouders met lange dunne armen en benen;
endomorph: compact lijf met veel vetmassa.
Mensen van dit body-type hebben het geluk dat ze snel spiermassa opbouwen, met als nadeel dat ze ook snel vetmassa opbouwen en het vervolgens minder snel kwijtraken vanwege een trage stofwisseling;
mesomorph: atletische bouw. Musculair (goed gespierd) met een hoog metabolisme en responsieve spiercellen.
Mensen van dit body-type ontwikkelen gemakkelijk spieren en zijn vaak van nature sterk. Breedgeschouderd komen ze gemakkelijk aan in spier- en vetmassa.

Goed weten welk body-type jij bent, is van belang voor het stellen van realistische doelen als je wilt trainen en/of afvallen. Realiseer je dat je nooit een ander lichaamstype zult worden, ook al verlies je nog zoveel overtollige ponden of zelfs kilo’s. Je kunt wel doen aan body-sculpting (spieroefeningen om sneller en effectiever af te slanken bij probleemzones en de huid te verbeteren - anti-cellulitis), maar het basistype van jouw lichaam verandert niet. Over het algemeen heeft men een beter en sneller resultaat wanneer men een dieet van gezonde voeding (en detox) combineert met spiertrainingen. Als je weet wat jouw body-type is, dan kunt je gerichter werken aan jouw doelen.

Pin je echter niet vast op één type, want de meeste mensen zijn een combinatie van de verschillende lichaamstypen. Laat ook nooit toe dat jij heel negatief over jezelf gaat denken (of negatief tegen jezelf spreken), want dat helpt niet. Als jij iets aan jouw uiterlijk wilt verbeteren dan is dat een goed doel. Je zou iemand kunnen vragen om je hierbij te helpen.
Realiseer je dat je MOOI bent - puur en natuurlijk mooi - zoals jouw ouders je gemaakt hebben.
Jij bent het waard dat je die PERFECTIE in jezelf ziet.

Wil je meer weten?
Of heb je iemand nodig die jou helpt die perfectie in jezelf te zien? Heb je hulp nodig bij psychische problematiek die te maken heeft met gevoelens, gedachten, of emoties? Heb je moeite met jouw body-image? Heb je last van steeds terugkerende negatieve gedachten, gevoelens of emoties naar jezelf toe? Heb je last van complexen omtrent jouw uiterlijk? Wil je met iemand hierover spreken?

Òf: ben je op zoek naar begeleiding?
Via gewichts-coaching, leefstijl-coaching, vitaliteits-coaching en wellness-coaching leer je o.a. om op een verantwoorde wijze af te slanken of juist terug op gewicht te komen (ziekte-ondergewicht of bevallings-overgewicht), overgewicht te voorkomen en jouw leven op een gezonde(re), fitte(re) manier in te richten. Deze vorm van begeleiding is voor veel mensen zo succesvol, omdat het persoonlijk maatwerk is èn omdat ze een regelmatig bezoek bij de coach ervaren als een goede “stok achter de deur”. Soms zijn mensen zich er niet eens van bewust dat ze slechte keuzes maken (misschien ook omdat ze het simpelweg nooit anders geleerd hebben). Ik ga jou leren betere keuzes te maken in jouw leven. Hierbij zet ik positieve psychologie, coaching en counseling in en ontvang je kennis en advies volgens de Richtlijnen voor Goede Voeding door de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum en de Beweegrichtlijnen door de Gezondheidsraad. Van de dingen die je leert, zul je de rest van je leven profijt hebben. Van een dans- en bewegingsles, BBB-training, advies en tips voor betere beweging en ontspanning, of dance-yoga bijvoorbeeld steek je veel op, waar je ook zelf thuis mee aan de slag kunt. Zelf ben ik als arts-assistente Jeugdgezondheidszorg en medisch secretaresse bij het Limburgs Centrum voor Voedingsvoorlichting- en Dieetadvisering werkzaam geweest. Hier heb ik o.a. voeding als medicijn leren inzetten - in de Alternatieve / Complementaire Geneeswijzen / Ayurvedische Geneeswijze - en ik heb geleerd hoe enorm moeilijk het voor mensen kan zijn om een gezonde leefstijl te bewaren. Als coach steun ik je, stel samen met jou doelen op en een stappenplan (voeding en beweging) en help ik jou door moeilijke momenten heen met bijvoorbeeld telefonische speed-coaching. Vergeet nooit: het gaat niet om wat er gebeurt, maar om hoe je ermee omgaat; dit is uiteindelijk wat jouw leven vorm geeft. Daarom focus ik met jou op kennis van jezelf (werk met mij en leer goed weten wie je bent en hoe je in elkaar zit; hierdoor leer je ook jouw persoonlijke valkuilen herkennen) en daarbij jouw dagelijkse leven in z’n geheel gezonder inrichten (gezonde voeding, goede balans, goede verhouding tussen werk en ontspanning, correcte houding en meer beweging). Wij gaan gewoon samen aan de slag en voordat je het weet, heb jij jouw doel bereikt. Een goede houding en kleine stapjes brengen je al vooruit en leiden je naar een gezonde(re) leefstijl. Begin er gewoon vandaag al mee!

Neem gerust contact met mij op (ook voor consult-tarieven of voor meer informatie). πŸ’•


64

Pijnlijk brein door liefdesverdriet


Je kunt er letterlijk ziek van worden als je neurotransmitter-huishouding op hol slaat en je brein kan pijnlijk zijn van al het liefdesverdriet.

Romantic love, or obsession, or just love on the brain?



Het waarderingssysteem in je hersenen wordt actiever als je niet kunt krijgen wat je wilt hebben. Wat je het liefst zou willen, is alles gewoon vergeten en verder gaan met je leven, maar wat je in de weg staat en jouw leven moeilijk maakt, zijn jouw eigen hersenen. Aan de hand van de gemeten hersenactiviteit in bepaalde hersenregio’s kunnen we afleiden dat, wanneer jij gedumpt wordt door je geliefde, dan houd je nog veel meer van hem/haar. (“The less my hope, the hotter my love”.) Raar, maar waar.


7

Mindfulness-training - omgaan met "moeilijke mensen"

Hoe kunnen we mindful omgaan met “moeilijke” mensen?

We kennen allen “moeilijke” mensen in ons leven. Sommigen van hen zijn onmogelijk mee om te gaan.
Desondanks verdient ieder mens een respectvolle bejegening.

Volgens publicaties en teksten uit het book van Charles A. Francis, die eigenaar en directeur is van het Mindfulness Meditation Instituut, kunnen we zelf veel bijsturen in ontmoetingen met mensen. Zo beschrijft hij hoe ontmoetingen met “moeilijke” mensen leiden tot een soort van machtsstrijd en dat is een situatie die kan escaleren. Charles A. Francis heeft zelf ervaring in accounting en business-management. Hij heeft als ‘CEO of ITC’ gewerkt voor een internationale telecommunicatie maatschappij en heeft mindfulness bij Zen Master Thich Nhat Hanh gestudeerd.

Uiteraard kunnen we altijd pogingen ondernemen om onze relaties te verbeteren. Over het algemeen slagen mensen hierin heel goed. De term “moeilijke” is in deze tekst met opzet tussen aanhalingstekens geplaatst. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen en ieder mens heeft een uniek verhaal en een unieke achtergrond.

(Emotioneel) gewonde mensen
Francis verklaart dat, wat wij verstaan onder “moeilijke mensen”, meestal mensen zijn met een bepaalde geschiedenis.
Het vakgebied van de psychologie leert ons dat we dienen te kijken naar het verhaal achter de mens. Wat we goed dienen te begrijpen is dat “moeilijke” mensen “moeilijk” zijn, omdat er in hun leven daarvoor een reden bestaat. Zij zijn meestal verbitterd of boos op de wereld, omdat ze zich pijn “gedaan voelen’” door iemand in hun leven en/of, omdat zij voelen dat de wereld hen tot een slachtoffer heeft gemaakt, dus daarom worden ze boos op alles en op iedereen.

Soms zijn ze ook boos op hun ouders of op andere familieleden, omdat er dingen gebeurd zijn gedurende hun jeugd. Voor deze mensen is het héél moeilijk om hun wonden te laten helen. Soms maken we de dingen alleen maar erger als we deze wonden proberen aan te raken, omdat het wonden zijn die nog niet (volledig) geheeld zijn. Als we dit doen krijgen we meestal negatieve reacties.


Hoe kunnen we dingen beter doen?
Alhoewel we niet in staat zijn om “moeilijke” mensen te helen van al hun emotionele baggage, kunnen we toch anders omgaan met de situatie. We kunnen er op een mindful-wijze mee omgaan.
Het eerste wat we kunnen aanwenden is het hebben van compassie. We dienen verder te kijken dan de muur die deze mensen optrekken. Dit is een muur waarmee zij zichzelf willen verdedigen tegen nog meer emotionele wonden.
We dienen het gewonde kind te zien achter die defensiemuur. Wanneer we eenmaal in staat zijn het gewonde kind in de mens te zien, wordt het voor ons eenvoudiger om op een vriendelijke en rustige wijze met de persoon om te gaan. Een goede techniek die wij ter beschikking hebben is: aandachtig luisteren.

Aandachtig luisteren
In sommige beroepen wordt aandachtig luisteren reeds in de opleiding getraind. In andere beroepen komt het in het geheel niet aan de orde. Het is de moeite waard om aandachtig luisteren te trainen, omdat de enorme impact van aandachtig luisteren zeer verrassend kan werken.
Vaak hebben mensen die diep emotioneel verwond zijn het gevoel dat niemand naar hen luistert. Hierdoor ontwikkelt zich een bijkomstig gevoel van waardeloosheid. Dit kunnen we verbeteren door naar hen te luisteren. Hiermee zenden wij de duidelijke boodschap dat er iemand is die van mening is dat zij iets belangrijks te zeggen hebben en hierdoor tevens de boodschap dat ook zij belangrijk zijn. Laten we derhalve niet verder onachtzaam blijven en onze medemens met meer aandacht bejegenen. Respect komt dan vanzelf en misschien ontstaan er zelfs nieuwe vriendschappen.

Aandachtig luisteren kost heel veel moeite en geduld, vooral als men er niet in getraind is. In het begin zal de ander ons overladen met woorden en trachten ons te overweldigen in een machtsstrijd. Het is dan de bedoeling om mindful te blijven en zich niet te laten meevoeren tot het uiten van eveneens harde woorden. Vervolgens is het de bedoeling om te luisteren naar het verhaal van de ander met oprecht interesse. Mensen zullen dan vaak verbaasd zijn dat er iemand is die ècht geïnteresseerd is in wat hen beweegt. Als zij eenmaal beseffen dat er mensen zijn die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in hun medemens zullen zij minder verbitterd, agressief of “moeilijk” reageren. Als men zelf in de meest uiteenlopende situaties met “moeilijke” mensen kalm kan blijven en aandachtig kan blijven luisteren naar wat men te zeggen heeft en welke problemen of beweegredenen er zijn, dan houden we de situatie in de hand èn geven leiding aan het verloop ervan. Als wij dit doen zullen mensen zich realiseren dat we niet nòg meer pijn en lijden voor hen willen, maar dat wij oprecht bezorgd zijn om hun welzijn.
Aandachtig luisteren is derhalve een van de tools die we ter beschikking hebben.

Een Training mindfulness bijwonen, of een training in aandachtig luisteren?
Neem contact met mij op. πŸ’•

40

Persoonlijk leiderschap en kwetsbaarheid

Tot persoonlijk leiderschap behoort het besef dat ook jij kwetsbaar bent. Toegeven dat jij kwetsbaar bent, is krachtvol. Emotioneel gezond zijn betekent dat je attent bent waar het gedachten, gevoelens, emoties en gedrag betreft (zowel negatief als positief).

Emotionele intelligentie (zelfkennis, empathie en sociale vaardigheden), geeft antwoord op vragen als: “Hoe gaat iemand om met de emoties van zichzelf of de emoties van anderen?” en “Hoe reageert iemand op situaties waaraan hij/zij niets kan veranderen?”
Emotioneel gezond zijn impliceert, dat jij je ervan bewust bent dat je gevoelens hebt, dat je deze accepteert, jouw gevoelens niet ontkent en een optimistische kijk op het leven hebt, waardoor je van het leven kunt genieten, ondanks de frustraties of teleurstellingen, die het leven zo nu en dan met zich meebrengt.

Ben jij emotioneel gezond?
Waardevolle beslissingen tref je bewust.
Bovendien treft je deze voor jezelf (voor jouw eigen welzijn) en tevens voor het welzijn van jouw gezin aan de hand van verzamelde informatie uit goede bronnen.

Voor het evalueren van jouw persoonlijke emotionele gezondheid, hebben wij hier enkele vragen. Denk jij dat je goed emotioneel in balans bent, beantwoord dan de volgende vragen voor jezelf.
  • Ben ik onder alle omstandigheden in staat werk, gezin, kinderen en andere (sociale- of familie-) verplichtingen goed met elkaar te combineren?
  • Kan ik goed prioriteiten stellen en relativeren?
  • Ben ik goed in staat tot het nemen van beslissingen, zonder al te veel stress en zorgen?

Mocht je één van deze vragen met “neen” beantwoorden, dan zou dit een indicatie kunnen zijn dat je risico loopt.
Verbetering van jouw emotionele gezondheid kan met behulp van counseling (persoonlijke psychologische begeleiding) en personal coaching.

Je kunt met behulp van de professionele gedragskundige leren om meer in harmonie met jezelf te leven (emotioneel welbevinden (gevoelens van je thuis-voelen bij jezelf) / emotioneel-welzijn / sociaal-emotioneel-welzijn). Een vermindert emotioneel welzijn is immers gerelateerd aan geestelijke gezondheidsproblemen (zoals o.a.: angst, depressie, stress, burn-out) en deze dragen op hun beurt weer bij aan lichamelijke gezondheidsproblemen (zoals o.a.: rug- en spierklachten, slaapstoornissen, gebrek aan energie, spijsverteringsstoornissen en maagklachten). Over het algemeen is iemand die gevoelig is voor emotionele stress waarschijnlijk iemand met een profiel van: laag zelfbeeld; zeer zelfkritisch; emotioneel gevoelig; pessimistisch; zich constant moeten laten gelden door emoties.

Het sociaal-emotioneel welbevinden hangt samen met de psychische gezondheid. Wanneer iemand zich sociaal-emotioneel niet optimaal kan ontwikkelen, dan kunnen er internaliserende (voorbeeld: angstig gedrag) of externaliserende (voorbeeld: agressief gedrag) gedragsproblemen ontstaan. Sociaal-emotioneel welbevinden is de ontwikkeling van het gevoelsleven en hangt tevens samen met sociaal-gepast gedrag.

Sociaal-emotioneel welbevinden uit zich in:
  • de ontwikkeling van zelfvertrouwen;
  • weerbaarheid en assertiviteit;
  • de ontwikkeling van waarden en normen;
  • omgaan met emoties van jezelf en emoties van anderen;
  • het kunnen inleven in een ander;
  • de mogelijkheid om zelfstandig conflicten op te lossen;
  • het opbouwen van relaties.


Verband tussen emotioneel welbevinden en persoonlijkheidsontwikkeling (persoonlijke groei)
Vergeet niet: het pad naar emotioneel welbevinden leidt over persoonlijkheidsontwikkeling. Persoonlijkheidsontwikkeling is een persoonlijk groeiproces. Het is een een continu-proces dat begint bij de geboorte en doorgaat tot op zeer hoge leeftijd. In dit proces volgen patronen van verandering, groei en stabiliteit elkaar op. In de gedragskunde (psychologie) maken we onderscheid tussen fysieke, cognitieve en sociale persoonlijkheidsontwikkeling.
Soms houden levensvragen mensen hele nachten wakker, of ze blijven piekeren over loopbaanquesties, of ze maken zich zorgen over velerlei andere zaken. Iedereen maakt zich wel eens druk of is bezorgd om iets. Waar het om gaat is dat jij een goede persoonlijke techniek ontwikkelt, die goed is voor jouw zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en emotioneel welbevinden.

Een ‘goed zelfvertrouwen’ en ‘houden van jezelf’ is vooral belangrijk voor bijvoorbeeld tieners. Ben jij bijvoorbeeld een hoog sensitief persoon (hooggevoelig persoon) dan kan het voor jou een enorme uitdaging zijn om bij jezelf te blijven. Dat je van nature zo openstaat is prachtig, maar juist hierdoor komen prikkels vaak intens binnen, hetgeen ervoor zorgt dat jij jezelf niet meer zo duidelijk voelt. Dit kan zich uiten in gevoelens van overspannenheid (chagrijnig of overspannen gevoel) of in gevoelens van depressie en uitputting (leeg, uitgeput, vermoeid gevoel).

Voor iedereen geldt dat tot de persoonlijkheidsontwikkeling zouden kunnen behoren: bewustzijn of bewustwordingsprocessen (gedachten, overtuigingen, gevoelens), het op een gezonde wijze omgaan met emoties, het zoeken van support en het uiten van emoties op een geschikte en volwassen wijze, het stellen van prioriteiten, het maken van fouten, het accepteren en het leren hiervan.

Uit psychologisch wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat een persoonlijk groei-initiatief positief geassocieerd is met psychologisch-emotioneel welzijn en negatief geassocieerd is met psychische nood bij volwassenen. Daarnaast werd gevonden dat personen die hoog scoorden op psychologisch welzijn en persoonlijke groei, minder mentale gezondheidsproblemen ervaren (Journal of Social Science and Medicine; Journal of Teaching and Education).

Het pad tot persoonlijkheidsontwikkeling en een gelukkig, gezond en succesvol leven zou kunnen leiden tot het zoeken van advies, support of begeleiding door een professional, die jou helpt bij het verzamelen van de juiste informatie, het nemen van adequate beslissingen of het maken van waardevolle keuzes in jouw leven.

De tijd is altijd rijp om te werken aan jouw emotioneel welbevinden en jouw persoonlijke ontwikkeling. Zoals we hierboven kunnen zien, betekent werken aan jouw persoonlijke groei nu, tevens minder kans op mentale gezondheidsproblemen op een later tijdstip in jouw leven (van alles wat je nu doet, heb je dus later in jouw leven profijt).
Het is nooit te laat om te werken aan jouw gezondheid of aan jouw persoonlijk welzijn (Well-ZIJN, Well-Being, Being-Well).
Begin er nu mee!

Wil je meer weten? Kun je wat tips voor emotioneel welbevinden, ontspanning of ontspanningsoefeningen gebruiken? Heb je hulp nodig bij het (emotioneel) in balans komen, psychische problematiek die te maken heeft met gevoelens en gedachten (of lichamelijke klachten van stress of spanningen), of kun je wel wat hulp gebruiken bij het versterken van jouw huwelijks- gezins- of partnerrelatie?
Neem dan gerust hier met mij contact op (of ga rechtstreeks naar de website van mijn praktijk voor meer gegevens). πŸ’•

27

Meten is weten; ook in de liefde!

Het tegendeel lijkt waar, maar de cijfers van grootschalige onderzoeken, die regelmatig gedaan worden over de gehele wereld, geven er uitsluitsel over dat gehuwden nog steeds de meest gelukkige mensen zijn.

Relatie-coaching
Ook voor eerste hulp bij relatieproblematiek / eerste hulp bij echtscheiding, of voor psycho-educatie en advies met betrekking tot de psychologische aspecten van huwelijks- gezins- en partner-relaties kun je bij mij als counselor terecht.

Werken aan jezelf is altijd eerste vereiste (o.a. met behulp van psycho-sociale begeleiding, cognitieve technieken en tools die je krijgt van jouw counselor). Daarna leer je werken aan jullie relatie met de hulp van jouw/jullie persoonlijk counselor, die jou coacht. Het is allemaal mogelijk. Samen met jouw counselor kom je tot oplossingen.
Er zijn gebeurtenissen in een mensenleven die iemands leven bemoeilijken; dit geldt voor iedereen, zonder uitzondering. Je neemt altijd jouw eigen persoonlijkheid en jouw persoonlijke valkuilen mee. Ieder mens is een unieke persoonlijkheid met z’n eigen karaktereigenschappen en z’n eigen valkuilen in z’n rugzakje. Een echtscheiding is zeker niet altijd de oplossing.

Vraag het maar aan jouw grootmoeder en grootvader, of andere gehuwden, die hun vijftig- of zestigjarig huwelijksfeest reeds gevierd hebben. Zij zullen beamen dat het niet altijd rozengeur en maneschijn in hun relatie was. En toch heeft hun liefde in voor- en tegenspoed altijd standgehouden. De cijfers liegen er niet om: bij elkaar blijven is vaak beter. Wat je in de ene relatie laat liggen, vind je beslist weer terug in jouw nieuwe relatie; tenzij jij cognitieve verandering in werking zet (èn, let wel: dat gedrag geef je door aan jouw kinderen). De cijfers van het Bureau voor de Statistiek laten zien dat echtscheidingskinderen ruim twee keer zoveel meer kans maken om zelf te scheiden, dan de kinderen van niet gescheiden ouders. Dus de clou is: het cognitieve werk verrichten in onze psycho-sociale begeleiding - werken aan jezelf en werken aan jouw relatie is altijd het advies dat ik in relatietherapie aan mensen geef. Het liefst zo snel mogelijk starten met het psychologische werk.

Kinder-coaching / Ouder-coaching
Scheiden doet lijden; zo luidt het spreekwoord. Heb jij het gevoel dat jouw kind in de knel raakt door conflicten binnen jullie relatie, of na een echtscheiding? Trek dan snel aan de bel! Kinderen kunnen rondlopen met verwarde gevoelens en een enorm loyaliteitsconflict ten aanzien van de beide ouders, één van beide ouders, grootouders en familieleden. Natuurlijk knok je voor je kinderen als ze het zwaar hebben, maar misschien laten ze het je niet weten en willen zij jou beschermen. Of, misschien ben jij een kind van gescheiden ouders en merk je dat je tegen bepaalde dingen oploopt in relaties en wil je het in jouw toekomstige relatie anders doen.

Meer informatie
Wil je meer weten of medewerk(st)ers van jouw bedrijf aanmelden voor voorlichting, lezingen, training, ‘meet-and-greet’ avonden bij Psychomarker, psycho-educatie en ladies-eve’s over uiteenlopende psychologische, neuropsychologische, of psycho-sociaal, danwel medisch-gezondheids-psychologisch getinte onderwerpen (ook voor mantelzorgers), voor collega’s of voor medewerk(st)ers; of jezelf en jouw vriendinnen tracteren op voorlichting of een lezing over de gevolgen van een echtscheiding voor tieners; cognitieve coaching; counseling; mindfulness, ontspanningstechnieken of yoga achter jouw bureau; gesprekstechnieken; welzijn~Well-Zijn; creatieve therapie muziek- en dans-therapie “Spirit-in-Motion”? Neem gerust contact met mij op.

Elke dag is een nieuw begin - ook jij kunt het beste uit jezelf halen
Sterker nog … elk moment, dat jij kiest, kan een nieuw begin zijn.
Je kunt vandaag starten met werken aan jezelf (gezondere leefstijl, gewichtsverlies, meer beweging, sport, nieuwe baan, nieuwe studie, nieuwe levensrichting, je dromen waarmaken, je leven terug krijgen na een ingrijpende gebeurtenis).
Je kunt vandaag starten met werken aan je relatie(s) (een betere huwelijksrelatie, het versterken van jouw gezins- of familierelatie, een betere of mooiere relatie met jezelf opbouwen).

Ja, het leven is druk, je hebt veel stress, je hebt een leidinggevende functie, eindverantwoordelijkheid en iedereen verlangt iets van je; maar jij en jouw gezin zijn het meer dan waard om hier even bij stil te staan. Gedragsveranderingen komen niet van de ene op de andere dag tot stand, daar is hard werk voor nodig; cognitief werk. Ja, wanneer jij het brein-werk nu verricht en weet toe te passen in jouw persoonlijke situatie, dan zullen ook jouw kinderen daar profijt van ondervinden in de toekomst.

Cognitieve arbeid is hier vereist
Met hulp van de gedragsdeskundige, die je door allerlei moeilijke omstandigheden heen coacht, gaat het zeker lukken. Zo belicht ik in onze psycho-educatie-sessies alle psychologische aspecten voor jou, jouw partner en jouw kinderen (baby, peuter, kleuter, tiener of adolescent). Je mag zelfs bellen voor een ad-hoc speed-coaching als het even helemaal tegenzit. Gelukkig kom je er dan samen met jouw counselor wel uit!


Wil je meer weten over het werk dat ik doe? Neem gewoon even contact met mij op. πŸ’•

26